Хатшепсут

Хатшепсут (управлявала 1479 – 1458 г. пр.н.е.) е първата жена владетел в Древен Египет, която управлява като мъж с пълната власт на фараон. Името й означава „Най-благородна от всички благородни жени “ или „Първа сред знатните жени”. Започва своето управление като регент на своя доведен син Тутмос III (управлявал 1458 – 1425 г. пр.н.е.), който ще я наследи.

Първоначално управлява в качеството си на жена, както е изобразена на статуите, но през около седмата година от своето управление, тя избира да бъде показвана като фараон мъж на статуи и релефи, въпреки че все още използва за себе си граматичната форма за женски род в своите надписи. Тя е петият фараон от XVIII династия през периода, известен като Ново Царство (около 1570 – около 1069 г. пр.н.е.), и считан за един от най-процъфтяващите, както и ерата на Египетската империя.

Въпреки че понякога е цитирана като първата жена управител на Египет или единствената, има жени, които управляват преди нея, като Мернет (управлявала около 3000 г. пр.н.е) по време на Ранният династичен период (вероятно като регент), Нефрусобек (управлявала около 1807 – 1802 г. пр.н.е по време на Средното царство) и Твосрет (управлявала 1191 – 1190 г. пр.н.е) след нея към края на XIX династия. Хатшепсут, макар и не е първата или последната, без съмнение, е най-известната жена управител на Древен Египет след Клеопатра VII (управлявала около 69 – 30 г. пр.н.е.) и един от най-успешните монарси в египетската история.

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

    Прочетох и се съгласявам с условията за ползване!
    Общи условия и правила за ползване.